Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ;;;

Ακούω συνεχώς, σε περιπτώσεις κριτικής, εκκλήσεις όπως «κύριοι μην τα ισοπεδώνουμε όλα, δεν είναι όλοι ίδιοι» κι αυτό είναι κάτι που με βρίσκει σύμφωνο, αφού δεν είμαι υπέρ της ισοπέδωσης ούτε υπέρ των συμψηφισμών και της στρογγυλοποίησης.

Εντάξει, να κάνουμε διάκριση, να κρίνουμε κατά περίπτωσιν και να μην «τσουβαλοποιούμε» ή να γενικεύουμε.

Είναι δεδομένο ότι σε κάθε κλάδο ή ομάδα ανθρώπων, υπάρχουν άτομα τα οποία αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο το ρόλο τους από κάποιους άλλους, ακόμη κι αν έχουν τους ίδιους προσανατολισμούς, προβληματισμούς ή στόχους.
Είναι επίσης δεδομένο, ότι αυτή η αντίληψη καθήκοντος και η προσωπική προσέγγιση, διαμορφώνουν τη συμπεριφορά, τους στόχους, τη συνειδητότητα, την τακτική, τους στόχους, τις μεθόδους και τις πρακτικές που ο καθένας εφαρμόζει και γενικά το «φέρεσθαι».

Επειδή όμως, ο κάθε κλάδος έχει και τη δική του δυναμική, όπως επίσης και τον δικό του αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο, θεωρώ ότι πρέπει, αυτά τα στοιχεία, να διαμορφώνουν και την κοινωνική ανοχή, έναντι των εκπροσώπων του.
Τα κριτήρια θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι διαφορετικά, άσχετα αν προκαλούν στον ίδιο βαθμό, αλλά με διαφορετικό τρόπο, το «περί δικαίου κοινό αίσθημα» οι πράξεις.

Θα πρέπει δηλαδή να ξεχωρίζουμε αν και κατά πόσον, μια πράξη βλάπτει το σύνολο και με βάση αυτό να κρίνεται, σε ηθικό επίπεδο, αυτός που την έπραξε, ακόμη κι αν νομικά εμπίπτει στην ίδια κατηγορία εγκλημάτων με μια άλλη, η οποία έγινε κατά ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, όπως ας πούμε, τα οικονομικά εγκλήματα μεταξύ ιδιωτών.

Θεωρώ ότι κάποιος πολιτικός που έχει εξουσία και κατά συνέπεια και τη δυνατότητα επηρεασμού του συνόλου, με διάφορους τρόπους, θα πρέπει να κρίνεται πιό αυστηρά, σε περίπτωση που δεν είναι προσηλωμένος στο καθήκον του, όπως αυτό ορίζεται ηθικά, από κάποιον επαγγελματία που απλά δεν είναι καλός στη δουλειά του με την προϋπόθεση ότι το επάγγελμά του δεν αφορά άμεσα ή έμμεσα το βιοτικό ή ζωτικό επίπεδο των συνανθρώπων του.

Έχει διαφορά η εκμετάλευση θέσης ισχύος, η υπερψήφιση νόμων (οι οποίοι καθορίζουν αναγκαστικά τη ζωή όλων) που ο νομοθέτης δεν εφαρμόζει και μάλιστα τιμωρεί μ’ αυτούς, κάποιον που κάνει το ίδιο μ’ αυτόν, η αυτοεξαίρεσή του από κανόνες που αφορούν σε όλους, από κάποιον που πήρε δανεικά και δεν τα επέστρεψε, βλάπτοντας μόνο τον δανειοδότη και όχι το κοινωνικό σύνολο. Βέβαια, αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο δεύτερος δεν εκμεταλέυτηκε δεινή κατάσταση του πρώτου και η συναλλαγή έστεκε ηθικά.

Υπάρχουν λοιπόν και καλοί πολιτικοί, αλλά πού είναι;;;

Όχι θεωρητικά και σε επίπεδο τηλεοπτικού διαλόγου και επίπλαστου καθωσπρεπεισμού, αλλά πρακτικά σε επίπεδο διαμόρφωσης πολιτικών εφαρμογών κοινοφελούς βούλησης, με στοχοποιημένο το κοινωνικό καλό.

Πού είναι οι πολιτικοί με ευθιξία και ηθικό ανάστημα;;;

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινούν την ενασχόλησή τους με τα κοινά, έχοντας αγαθές προθέσεις, διάθεση για προσφορά και προσπάθεια να βοηθήσουν, όσο μπορούν.
Αλλά τους επιτρέπεται, ακόμη και στην περίπτωση που εξακολουθήσουν να τρέφουν τα ίδια συναισθήματα ή διατηρούν τις αγαθές προθέσεις τους;;;

Θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, ότι αυτοί που εξελίσσονται και καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις, περνάνε από φίλτρο το οποίο κατακρατεί την ηθική, τη νομιμότητα, την αξιοπρέπεια και αφήνει να περάσουν, μόνο η δίψα για πλούτο, για εξουσία και για προσωπική ευημερία, η αδιαφορία για το σκοπό και η πεποίθηση ότι ο ψηφοφόρος δεν έχει μνήμη ούτε κρίση.

Διαφορετικά δεν θα μας κυβερνούσαν οι ίδιοι άνθρωποι τους οποίους, κατά καιρούς βρίζουμε, απαξιώνουμε αλλά... ψηφίζουμε και ελπίζουμε να είχαμε κάνει λάθος...

10 σχόλια :

  1. Φίλε μου όσο είναι πιθανό ότι μπορεί να δεις εμένα σε μοναστήρι με στολή μοναχής, άλλο τόσο είναι πιθανό, να υπάρξει μέσα στη Βουλή ηθικός πολιτικός.
    Μιλάμε για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
    Θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι κάποιοι στο ξεκίνημα τους έχουν καλές και αγαθές προθέσεις, στη πορεία όμως και αυτοί πάντα αλλοτριώνονται, η εξουσία είναι γλυκιά και τους μεθά, ζητούν όλο και περισσότερη δύναμη.
    Πες μου για παράδειγμα, έστω ένα πολιτικό, που να καταψήφισε τις αυξήσεις και τα αναδρομικά(εκείνες τις 260.000 ευρώ που πήραν αναδρομικά οι δικαστικοί και τα θέλησαν και οι βο(υ)λευτές), που θα έπαιρναν οι ίδιοι οι πολιτικοί, φυσικά κανένας δεν το έκανε, κι ας βρισκόμαστε σε δύσκολους οικονομικά καιρούς,ενώ για τον λαό δεν υπάρχουν χρήματα μόνο φόροι.
    Και μόνο αυτό το παράδειγμα είναι αρκετό να μας δείξει πόσο ψεύτες και πόσο βρώμικοι είναι όλοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα όμως δεν είναι τι κάνουν αυτοί. Στο κάτω κάτω, καλά κάνουν, με βάση τις ηθικές "αξίες" της εποχής.
    Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς και γιατί δίνουμε δικαίωμα σε ανθρωπάκια να εκμεταλεύονται τις όποιες ανασφάλειες και κενοδοξίες μας και γιατί να έχουμε τέτοιες...

    Έχει τόσο μεγάλη σημασία για εμάς η δυνατότητα υπερκαταναλωτισμού;

    Η προσήλωση στο σώμα μας και η απαξίωση του πνεύματός μας;

    Το βόλεμα, με οποιοδήποτε αντίτιμο;

    Γιατί μια τόσο όμορφη ζωή να την κακοποιούμε και να αδιαφορούμε για τις χαρές της, γιατί, ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους να υπάρχει τόση μοναξιά;
    Γιατί να έχουμε εξελιχθεί, από κοινωνικά όντα, σε άγρια θηρία;

    Αυτά τα "γιατί" είναι μερικοί απ' τους λόγους που, κατά τη γνώμη μου, αγόμαστε και φερόμαστε από ανθρώπους που θα έπρεπε να μας εξυπηρετούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Γιατί μια τόσο όμορφη ζωή να την κακοποιούμε και να αδιαφορούμε για τις χαρές της, γιατί, ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους να υπάρχει τόση μοναξιά;
    Γιατί να έχουμε εξελιχθεί, από κοινωνικά όντα, σε άγρια θηρία;"

    Πάνω σε αυτό, θα σου απαντήσω με ένα βραβείο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους bloggers φίλε γιάπετ. Είναι ένα βραβείο εκτίμησης και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους bloggers, μία κίνηση που φέρνει πιο κοντά όλο τον κόσμο της μπλογκόσφαιρας. Μου το έδωσαν και γω με την σειρά μου σου το προσφέρω, για να το δώσεις και συ με την σειρά σου σε blogs που εκτιμάς.
    Το μόνο που θα κάνεις είναι δεξί κλικ για να πάρεις την εικόνα και copy για να πάρεις το σχετικό κείμενο που αφορά το βραβείο.
    Βρίσκεται στο blog μου και σε περιμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τυχαία πέρασα είδα ότι είσαι γείτονας- μένω Ανάσταση- και είπα να πω μια καλημέρα και να ευχηθώ καλό Σ/Κ. Θα τα ξαναπούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΡΓΑ.ΛΙΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλη μου Κεραυνέ, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή.

    Ήδη έβαλα ανάρτηση μ' αυτό το βραβείο και σου άφησα μήνυμα στο ιστολόγιό σου.

    Λόγω του ότι δεν είμαι... χάκερ... θα έκανες και τον κόπο να μου υποδείξεις πώς το τοποθετούν και στα πλάγια. (Με λεπτομέρειες, ε; Δεν είμαι και τετραπέρατος...)

    Με τα πολλά το κατάφερα στην ανάρτηση, αλλά εκεί... με τίποτε!!

    Και πάλι σ' ευχαριστώ πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε κηπουρέ, χαίρομαι που είμαστε γείτονες και που βρισκόμαστε εδώ.

    Είναι εύκολο να γνωριστούμε και προσωπικά.

    Μένω Ταμπούρια κέντρο.

    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα, φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σκρουτζάκο καλησπέρα.

    Όσοι δεν αλλοιώνονται και δεν υποκύπτουν, είναι σίγουρο ότι οι υπόλοιποι, οι διεφθαρμένοι, στην πορεία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να παρακμάσουν, να διαβληθούν και στο τέλος να αηδιάσουν και να τα παρατήσουν.

    Με λόγο γνώσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "...Λόγω του ότι δεν είμαι... χάκερ... θα έκανες και τον κόπο να μου υποδείξεις πώς το τοποθετούν και στα πλάγια. (Με λεπτομέρειες, ε; Δεν είμαι και τετραπέρατος...)..."

    Χίλια συγγνώμη φίλε γιάπετ, που δεν κοίταξα αυτό το μήνυμά σου, και που οι οδηγίες μου ήταν ελλιπείς, σου είπα μόνο ώς προς το μέρος το πως θα πάρεις το βραβείο και ήταν πράγματι παράλειψη το πως θα το αναρτήσεις, θεώρησα ότι πιθανόν μπορεί να γνώριζες αφού ήδη έχεις προσθέσει διάφορα γκάτζετ στην εμφάνιση του blog σου.
    Αν και όπως βλέπω ευτυχώς υπήρξαν φίλοι που έσπευσαν να σε βοηθήσουν αμέσως.
    Και τους ευχαριστώ πολύ γι'αυτό.
    Ας σου τα πω και γω όμως όσο πιο αναλυτικά μπορώ, μήπως τα στοιχεία αυτά τα χρειαστείς κάποια άλλη στιγμή
    Πάντοτε ότι στοιχείο θέλουμε να προσθέσουμε στη σελίδα μας πάμε στον πανόπτη, είτε αυτό είναι εικόνα, είτε κώδικας(από γκάτζετ).

    Καθώς ανοίγουμε τον πανόπτη, πατάμε στην πάνω μπάρα διάταξη, εκεί μας ανοίγει το παράθυρο όπου μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα καλούδια, θα προσέξεις ότι υπάρχουν διάφορες στήλες, διαμορφωμένες σύμφωνα με την διάταξη που έχουν και στο ιστολόγιο σου.

    Ανάλογα σε ποια στήλη θέλεις να προσθέσεις κάποιο στοιχείο πατάς εκεί που λέει προσθήκη γκάτζετ.

    Σου ανοίγει ένα εξτρά παράθυρο, όπου εκεί επιλέγεις τι θα είναι αυτό το στοιχείο.

    Στην περίπτωση φωτογραφία πατάς στο αντίστοιχο στοιχείο που σου αναφέρει, ανοίγει τότε ένα παράθυρο που σου ζητά είτε να προσθέσεις την φωτογραφία από τον υπολογιστή σου(που κατά την γνώμη μου είναι και το καλύτερο), είτε από μία δ/νση URL που θα βρεις την φώτο στο διαδίκτυο.

    Γιατί είπα ότι είναι το καλύτερο να είναι αποθηκευμένη η φώτο στον υπολογιστή μας, γιατί θα εξαφανιστεί από την ανάρτησή μας μόνο αν την αφαιρέσουμε εμείς.
    Μία φωτογραφία που την ανεβάζουμε από δ/νση URL σήμερα υπάρχει αύριο όχι, αν την αφαιρέσει ο χώρος που την φιλοξενεί, ή ο χρήστης που την ανέβασε.
    Μετά πατάς αποθήκευση και η εικόνα έχει μπεί στο ιστολόγιο σου.
    Αν θέλεις να την μεταφέρεις σε κάποιο άλλο σημείο της σελίδας κάνεις αριστερό κλικ στη φώτο(πάντα μέσα στον πανόπτη στην διάταξη) και κρατώντας το πατημένο την μεταφέρεις σε όποιο σημείο θέλεις εσύ.

    Αντίστοιχα τα ίδια βήματα κάνουμε και όταν πρόκειται για οποιοδήποτε γκάτζετ,

    Στην περίπτωση που έχουμε κάποιο κώδικα πάμε HTML/JavaScript-Προσθήκη και βάζουμε εκεί τον κώδικα για το γκάτζετ, αν και αυτό ήδη το γνωρίζεις αφού έχεις βάλει κάποια όμορφα στοιχεία και έχεις εμπλουτίσει την σελίδα σου.

    Να γνωρίζεις ότι όποια επεξεργασία θέλεις να κάνεις στο blog σου από την ποιο απλή έως την πιο σύνθετη βρίσκεται στον πανόπτη. Και αν δεν είσαι σίγουρος πραγματικά για κάτι μην πατάς αποθήκευση, πρώτα προεπισκόπηση να δεις πως φαίνεται.

    Και πάλι συγγνώμη για την αμέλειά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή μου λύκαινα, σ' ευχαριστώ για την ανταπόκριση και μην έχεις πρόβλημα για την καθυστέρηση.

    Το κακό μ' εμένα είναι ότι ψάχνοντας με υπομονή βρίσκω βέβαια, διάφορες λύσεις, αλλά υην επόμενη φορά, δεν θυμάμαι τι έκανα...

    Οπότε το μήνυμά σου θα είναι πολύτιμο, στο... διηνεκές.

    Πράγματι ζήτησα απ' τον molemou, ο οποίος μς βοήθησε, να μου πει τον τρόπο, επομένως έχω... διασταυρωμένες πληροφορίες και λύσεις τώρα.
    Χαχαχαχα...
    Νάσαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails