Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ BLOGS ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ;;;

Σε σχέση με την από 26-01-2009 ανάρτησή μου, με θέμα τα ανώνυμα blogs των επωνύμων δημοσιογράφων, μου δημιουργήθηκε άλλη μια απορία, απ΄τη χθεσινοβραδυνή είσοδό μου, στο blog του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγιάννη (για όλα υπάρχει η πρώτη φορά), το pressmme.blogspot.com.

Μάλιστα είδα και μια προειδοποίηση περιεχομένου, απ' την google, με την οποία δεν συμφωνώ καθόλου.

Η απορία μου συνίσταται στο εξής:

Γιατί, αφού τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα την θέλουν blog και όχι ηλεκτρονική εφημερίδα, δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού αναρτήσεων, από αναγνώστες;;

Δεν γνωρίζω αν η άποψη που έχω για τα blogs είναι αντικειμενική ή την ενστερνίζονται οι πολλοί, αλλά θεωρώ αυτού του είδους τις ιστοσελίδες, κάτι σαν μέλη μιας μεγάλης ηλεκτρονικής παρέας η οποία συνεχώς διαμορφώνεται, εξ' αιτίας της επικοινωνίας μεταξύ των blogers, την οποία τη θεωρώ σαν ειδοποιό διαφορά απ' τις ηλεκτρονικές εφημερίδες.

Επίσης θεωρώ βασικό συστατικό του blog, τη δυνατότητα σχολιασμού των αναρτήσεων από αναγνώστες τους, διότι αυτό είναι και η απαρχή, πιθανόν, μιας ευρύτερης επικοινωνίας και γιατί όχι μιας φιλίας.
Άλλωστε οι τυχόν διαφωνίες, αν είναι σε ανεκτά πλαίσια ο τρόπος έκφρασής τους, γεννούν επιχειρήματα.

Δεν παραβλέπω τι γεγονός ότι τα blogs έχουν ΚΑΙ τον χαρακτήρα της εφημερίδας, αφού δημοσιεύονται ΚΑΙ ειδήσεις, απ' τους ιδιοκτήτες τους (στην πλειοψηφία τους αναπαραγόμενες), αλλά όχι μόνο.

Είναι ΚΑΙ τρόπος έκφρασης, διαμαρτυρίας, αποτύπωσης σκέψεων, δημιουργίας φιλίας, ανταλλαγής απόψεων και γενικότερης επικοινωνίας.

Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα ανώνυμα blogs επώνυμων δημοσιογράφων, αλλά δεν γνωρίζω κάποιο με σιγουριά, πλην του προαναφερομένου, το οποίο χρησιμοποιώ ως παράδειγμα και μόνο.

Επίσης δεν γνωρίζω αν η μη παροχή δυνατότητας σχολίων, αφορά σε όλα τα blogs αυτής της κατηγορίας ή όχι.
Ίσως το μάθω απ' τα σχόλια και τις απόψεις των φίλων αναγνωστών, που θα με τιμήσουν με κάποιο σχόλιο...

Στην προηγούμενη ανάρτηση και στα σχόλια επ' αυτής, είχα αποσαφηνίσει τι θεωρώ μεμπτό στη δημιουργία ΑΝΩΝΥΜΩΝ BLOGS από επώνυμους και γνωστούς δημοσιογράφους οι οποίοι έχουν δημόσιο βήμα στην ενημέρωση, μέσα από 2,3 και 4 πολλές φορές κατεχόμενες θέσεις (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση).
Και μάλιστα όλοι κόπτονται για την ελευθερία έκφρασης την οποία τους παρέχουν τα μέσα στα οποία εργάζονται.

Αν είναι έτσι, τι τα χρειάζονται τα blogs;
Αν δεν είναι έτσι, δεν είναι δημοσιογράφοι, αλλά διεκπεραιωτές της ιδιοκτησιακής άποψης και γραμμής και υπηρέτες των συμφερόντων των αφεντικών τους και όχι κοινωνοί ειδήσεων, με σκοπό την ενημέρωση και όχι την καθοδήγηση της κοινής γνώμης.

Σε συζήτηση με δημοσιογράφο (μικρού βεληνεκούς), άκουσα την άποψη ότι ίσως το κάνουν για να βγάλουν την προσωπική τους άποψη προς τα έξω, χωρίς φόβο για συνέπειες, αλλά αυτό το βρίσκω εκτός των άλλων και επιβεβαίωση της διατεταγμένης αποστολής τους, που καμμία σχέση δεν έχει με την μετάδοση της είδησης, ως έχει.

Αλλά ακόμη κι αν κάποιος, όλα αυτά τα θεωρεί θεμιτά και φυσιολογικά, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να μην αναρωτιέται για ποίο λόγο δεν επιθυμούν σχόλια στις αναρτήσεις τους.

Γιατί να μη θέλουν τις απόψεις άλλων είτε αυτές είναι σύμφωνες είτε αντίθετες προς την άποψή τους;;

Δεν είναι δημοκρατική διαδικασία ο διάλογος και αυτοί δεν είναι δημοκράτες;;

Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε δικαίωμα να σχολιάζουμε όσα το γνωστικό μας πεδίο και η λογική μας, επιτρέπει...

Και στο κάτω - κάτω, αφού απευθύνονται σε όλους εμάς, θα έπρεπε να τους ενδιαφέρει η γνώμη μας, για τα γραπτά τους, ακόμη και για λόγους τυπικής ευγένειας θα έπρεπε να δίνουν την δυνατότητα σε όσους θέλουν να τους συγχαρούν.

Πραγματικά θα επιθυμούσα ένα όμορφο διάλογο με όλους, πάνω σ' αυτό είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν...

4 σχόλια :

  1. Σίγουρα οι περισσότεροι συμφωνούμε
    Αλλά οι λόγοι είναι προφανείς...
    Απ το απλό, ότι δεν έχουν μάθει οι δημοσιογράφοι σε συζητήσεις με επιχειρήματα, έως το ότι δε θέλουν την προβολή αντίθετων θέσεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστά, αλλά τότε να μη φτιάχνουν blogs, να φτιάχνουν ηλεκτρονικές εφημερίδες.

    Να ανεβάζουν ειδήσεις, απόψεις και σχόλια.
    Άλλωστε θα πρέπει και οι δημοσιογράφοι, κάποτε να μάθουν να ανταλλάσουν επιχειρήματα και να υποστηρίζουν την όποια γνώμη τους, αφού την εκφράζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και συμφωνώ σε μεγάλο μέρος του μηνύματός σου, φίλε... "ανώνυμε", δεν μπορώ να δημοσιεύσω το σχόλιό σου, επειδή δεν το εκφράζει κάποιος συγκεκριμένα, έστω και με ψευδώνυμο.

    Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σου μ' αυτό που γράφω, αλλά από πεποίθηση δεν θεωρώ σωστό να συνδιαλέγομαι με "ορφανές" απόψεις, που προέρχονται από... κανένα.

    Τη στιγμή που είναι τόσο απλό, ο καθένας να έχει ένα χαρακτηριστικό της παρουσίας του για να ταυτίζονται οι απόψεις που εκφράζει με κάποιο συγκεκριμένο άτομο, αλλά και να διαχωρίζονται από αυτές των υπόλοιπων "ανώνυμων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails