Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Μας αξίζει η Ελλάδα για πατρίδα;;;

Πόσο αναξιοπρεπής και αναξιόπιστος μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος, για να υπηρετήσει συμφέροντα και σκοπούς;

Υπάρχει μηδέν (0) στην κλίμακα μέτρησης του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας, απόδειξη ο... Μαρκογιαννάκης.

Μόλις την παραμονή της έναρξης των επεισοδίων του Πειραιά, κόβοντας πίτα, κάτι στο οποίο είναι άριστοι οι πολιτικοί μας, διαλαλούσε ότι αυτός, δεν πρόκειται να σκάσει λάστιχα από τρακτέρ, δεν θα δείρει συνταξιούχους έξω απ' το Μαξίμου, θα υποδεχθεί με χαρά τους αγρότες της Κρήτης αν ανέβουν στον Πειραιά.
Κράτησε το λόγο του τελικά, ούτε λάστιχα έσκασε, ούτε έδειρε κάποιον έξω απ' του Μαξίμου και υποδέχθηκε τους αγρότες, με σφιχτές αγκαλιές και τους φιλοξενεί ακόμη σε ειδικά διαμορφωμένο γι' αυτούς χώρο, ώστε να νοιώθουν άνετα...

Πώς μπορεί να κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέπτη και να μη ντρέπεται;;

Πώς μπορεί να ανέχεται αυτό που κουβαλάει μέσα του;;

Ο Καραμανλής του οποίου υπήρξε επιλογή, δεν ντρέπεται, δεν νοιώθει εκτεθειμένος;;

Πώς αντέχουν όλοι αυτοί τον εαυτό τους;;

Αυτή η κυβέρνηση είναι χειρότερη κι απ' την τελευταία του ΠΑΣΟΚ.

Και αν ισχύει ότι κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του αξίζει, εμείς ατομικά και συλλογικά, χειροτερεύουμε...

Οι παραπάνω σκέψεις οδηγούν σε μεγαλύτερες και βαθύτερες.

Πρέπει να συνέλθουμε και να σκεφθούμε ότι εμείς, σαν λαός, έτσι όπως έχουμε καταντήσει, δεν αξίζουμε για πατρίδα την Ελλάδα. Πρέπει να μάθουμε την ιστορία μας, την αληθινή ιστορία μας και όχι αυτή που μας διδάσκει το θρησκευτικό και πολιτικό κατεστημένο και η ανίερη συμμαχία του.

Δεν είμαστε, ΜΟΝΟ, απόγονοι του Εφιάλτη, των δοσίλογων της κατοχής και των συνταγματαρχών της χούντας, είμαστε ΚΑΙ απόγονοι του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Αλέξανδρου, του Απολλώνιου, του Μακρυγιάννη και του Νικηταρά.
Είμαστε απόγονοι αυτών που συνεχίζουν να φωτίζουν την παγκόσμια σκέψη και όχι του Μωυσή, του Αβραάμ και του Ιακώβ...

Μήπως θα πρέπει να κλέψουμε λίγο χρόνο απ' την τηλεθέαση των ανάλαφρων εκπομπών, απ' την ανάγνωση περιοδικών "ποικίλης ύλης" και να τον αφιερώσουμε στη μελέτη του παρελθόντος μας και της ιστορικής μας διαδρομής;;

Μήπως υποδαυλίζουμε το μέλλον μας, αγνοώντας το αληθινό παρελθόν μας;;;

Έρχονται κρίσιμες ημέρες οι οποίες θα απαιτήσουν σωστή κρίση και διαχείριση, απ' όλους μας...

10 σχόλια :

  1. Φίλε Γιάννη αν δεν υπήρχε Το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, αν δεν υπήρχαν οι φιλόσοφοι, οι ποιητές, τα μνημεία μας, η Ελλάδα θα ήταν μία μικρή κουκκίδα στο χάρτη που δεν θα την γνώριζε κανείς.Οι πρόγονοί μας ακόμα μας τρέφουν, ο Τουρισμός της Ελλάδας στηρίζεται στο παρελθόν της και στ' ακρογιάλια της, ακρογιαλιές όμως μπορούν να βρουν και αλλού, αν δεν μας ήξεραν για τον πολιτισμό μας κανείς δεν θα πάταγε εδώ, και για ποιο λόγο να ερχόταν άλλωστε, τι έχουμε να προσφέρουμε σαν λαός πλέον,μία χώρα γεμάτη σκάνδαλα, μίζες, ρουσφέτια, αναξιοκρατία. Όποιος έχει τη δυνατότητα τα μαζεύει και φεύγει, γιατί όπως λέει και ένα παλιό τραγουδάκι της Μ. Τανάγρη, "η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της ή τα δαγκώνει στο λαιμό..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς Λύκαινα και θεωρώ ότι αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες.
    Να μάθουν και το γιατί και το πώς, για όσα περισσότερα μπορεί ο καθένας.
    Δεν είναι κρίμα να μην τα γνωρίζουμε αυτά πριν απ' όλους και καλλίτερα, εμείς οι ίδιοι;;;

    Επίσης θεωρώ ότι δεν πρέπει να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε, όπως σωστά επισημαίνεις ότι γίνεται, αλλά να μάθουμε την Ελλάδα, να τη νοιώσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Και διηγώντας τα να κλαις..."

    Καλησπέρα κι από μένα αγαπητοί! Γιάννη μου δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Αν σκεφτούμε το ένδοξο παρελθόν μας, εμείς οι νεότεροι μοιάζουμε απόκληροι και απόπαιδα της οικογένειας του πολιτισμού. Είμαστε οι τυφλοί, που περιδιαβαίνουμε στα υπερπόντια σκότη κραδαίνοντας το φανάρι του Διογένη: χαρίζουμε στην ανθρωπότητα όλο εκείνο το πολιτισμικό "φως" που στερούμαστε...

    Τα σέβη μου και νά 'σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα φίλε Πάνο.

    Έχουμε τουλάχιστον, υποχρέωση, αφού δεν μπορούμε να παράγουμε πρωτογενή φιλοσοφία, να προσηλωθούμε σ' αυτήν που φρόντισαν να δημιουργήσουν οι πρόγονοί μας.

    Χρειάζεται προσπάθεια να γίνει αυτό;
    Χρειάζεται άδεια των κέντρων αποφάσεων;

    Χρειάζονται "φιλέλληνες" Έλληνες πολιτικοί;

    Ή χρειάζεται η ανάταση η δική μας;

    Και ποιό είναι εφικτό;

    Θεωρώ ότι πιο εύκολο είναι το τελευταίο, γιατί δεν το εμποδίζει κανείς, παρά μόνο η βούλησή μας.

    Να εκπέμψουμε διαφορετικούς κραδασμούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ.ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΛΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Σκρουτζάκο.

    Θα πρέπει όμως να υπάρχει και η βοήθεια ή αν θέλεις η διευκόλυνση απ' το κράτος.
    Πόσοι θα το κάνουν και τι θα κάνουν όταν η γνώση προσκρούσει σ' αυτά που θεωρούν δεδομένα;

    Θα πρέπει να μπει η ιστορία μας, με οποιοδήποτε κόστος, στην παιδεία, διότι είναι απαραίτητο να μαθαίνουν τα παιδιά μας την ιστορία τους και όχι παραμύθια. Έτσι θα έχουν έρεισμα να εμβαθύνουν αργότερα και να μη γίνονται γραφικοί όταν αναφέρονται σε αλήθειες, όπως συμβαίνει σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην ξεχνάμε όμως ότι το παρελθόν είναι παρελθόν, δεν αλάζει και απέχει πολλά χρόνια. Έχουμε λοιπόν μια τάση να το εξιδανικεύουμε.
    Αν είναι να κοιτάξουμε νοσταλγικά προς τα πίσω, πιστεύω οτι είναι καλύτερα να το κάνουμε για να αντικρύσουμε μια βάση για το μελλοντικό οικοδόμημα. Γιατί, δυστυχώς κι ευτυχώς τίποτα δεν είναι τέλειο. Δυστυχώς επειδή φορτωνόμαστε με συνεχή μόθχο κι ευτυχώς επειδή αν ήταν, θα στερούμασταν σκοπό και στόχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Κωνσταντίνε, τίποτε δεν είναι τέλειο, όπως σωστά επισημαίνεις, όμως σαν έθνος, έχουμε το δικαίωμα να είμαστε λίγο επιεικείς με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος μας, δεδομένου ότι αυτό φωτίζει και κατευθύνει τη σκέψη ολόκληρου του πλανήτη.

    Προσωπικά θεωρώ πιο σωστό αντί να το νοσταλγούμε, να βάλουμε το μυαλό μας σε κίνηση, να αντιληφθούμε την κληρονομιά μας και να την... αποδεχτούμε, με όλες τις υποχρεώσεις αυτής της αποδοχής.

    Το "δυστυχώς" και το "ευτυχώς" με τα οποία τελειώνει το μήνυμά σου, με βρίσκουν σύμφωνο. Είναι η μοίρα των Ελλήνων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητά Γιάννη,ταυτίζομαι απόλυτα μαζί σου.Κάποια στιγμή η δική μας γενιά,αρνήθηκε να ασχοληθεί με το παρελθόν κατα πως του αξιζε ,μέσα από ιδεολογήματα[περι δήθεν εθνικισμού κλπ,ισως ειχαμε και δίκαιο,αγριοι καιροί,προσπάθεια παραποιήσης της ιστορίας από τους κρατούντες,απαγόρευση εστω και αναφοράς στην εκπαιδευση, σε Παλαμα-Καζαντζάκη-Σολώμο,ουδεμία αναφορά στην πρόσφατη ιστορία]ετσι χάθηκε ευτυχώς από ο,τι αντιλαμβάνομαι χωρίς να σπάσει,το νήμα που συνδεει το χθές με το σήμερα.Μπορούμε να το πιάσουμε από κει που το αφήσαμε και να το συνεχίσουμε.
    Οαφορισμός των νέων,[δεν με ενδιαφέρουν οι βολεμένοι μεσίληκες στους οποίους και ανήκω]''μετά 60 χρόνια και παρόμοια με κάνει να νοιωθω υπεύθυνη.
    Οταν οι ταγοί αυτού του τόπου δεν εχουν την θέληση να πουν την αλήθεια ,μέσα από την εκπαιδευση στους νέους ανθρώπους ,για την ιστορία μας των 60 τελευταίων χρόνων,πως θα μπορέσει να βρεθεί ο κρίκος της συνοχής και η συνέχεια !!!
    Διαπιστώνω πως νέοι ηλικιας 18-20-25 χρόνων με μεστή σκέψη,συγκροτημένη αποψη παρακολουθούν τα bloggs των μεγαλυτέρων με ενδιαφέρον.Ιδου λοιπόν η ευκαιρεία επανασύνδεσης η προσπάθειας εστω.Πάντοτε με ψυχραιμία και νηφαλιώτητα,γιατί οχι και ετοιμοι να αποδεχθούμαι κάτι που μέχρι χθές απορρίπταμε!!!
    Αλλωστε χωρίς αναθεωρήσεις [οχι προς ιδιον ωφελος]οι κοινωνίες θα εμεναν στασιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλη taspa, καλωσόρισες στους συλλογισμούς μου...

    Συμφωνώ γενικά, μ' αυτά που λες για τη γενιά μας η οποία όμως, μέσω κάποιων εκπροσώπων της κράτησε την άκρη του νήματος που αναφέρεις.

    Ευτυχώς υπάρχουν νέοι που ενδιαφέρονται και για τη φύτρα τους, σ' εμάς εναπόκειται να βρούμε τρόπο να τους κινήσουμε το ενδιαφέρον για τα ιδεώδη και τις αξίες.

    Ο εχθρός που έχουν αυτοί σήμερα είναι αδυσώπητος και ίσως ο χειρότερος όλων.

    Ο αποπροσανατολιστικός καταναλωτισμός.
    Η προβολή και διόγκωση εφήμερων απολαύσεων, που τους οδηγεί στο πουθενά.

    Και πολλά άλλα βέβαια, που ελπίζω να τα πούμε στην πορεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails