Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΕΚΚΛΗΣΙΑ: ΑΦΕΝΤΗΣ Ή ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ;;

Ένα σύστημα αξιών, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να κρίνεται με βάση την ιστορία του, την εφαρμογή του απ' τους έχοντες αυτήν την ευθύνη, απ' την κοινωνική προσφορά του και απ' τ' αποτελέσματά του.

Με αφορμή τα γεγονότα των σκανδάλων της εκκλησίας τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας, της διαχείρισής τους και του τρόπου αντίδρασης εκ μέρους των ιερών απατεώνων, δεν μπόρεσα να μην αναλογιστώ, εντελώς γενικά, το παρελθόν της χριστιανικής θρησκείας, τη δομή της, την επιβολή της και γενικά την κοινωνική της προσφορά.

Από τότε που έγινε επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, λειτούργησε ως μέσον χειραγώγησης των μαζών και πλουτισμού του ιερατείου του. Χρησιμοποιήθηκε από αυτοκράτορες και ιερατείο για καταστολή των πιστών του, για μετατροπή των ανθρώπων σε πειθήνια πρόβατα, δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες θυμάτων τα οποία αρνούνταν να θυσιάσουν την αναζήτηση της γνώσης και την φιλοσοφία, στον καινούριο θεό, που τα είχε όλα λυμένα...

Η επεκτατική μανία της νέας θρησκείας, έβαλε στο στόχαστρο της αιματηρής απαίτησης για πίστη, το μόνο εμπόδιο της εποχής, τον Ελληνικό τρόπο σκέψης, την Ελληνική κοσμοθέαση και φιλοσοφία.

Σαφώς και ήταν εμπόδιο η ελεύθερη σκέψη των προγόνων μας και χωρίς την κατασυκοφάντησή της, από μεριάς της ασιατικής αίρεσης, θα ήταν αδύνατο να μετατραπεί το "συν Αθηνά και χείρα κίνει" σε "κύριε ελέησον".

Ήταν αδύνατο να πείσουν ένα λαό με πολιτισμό "ψάχνω, σκέπτομαι, διαφωνώ, συμπεραίνω", να ασπαστεί το μοιρολατρικό "δέχομαι, αμαρτάνω, ικετεύω, μετανοιώνω" και γι' αυτό τον ανάγκασαν με έδικτα, σκληρούς νόμους, δολοφονίες, εξορίες, δημεύσεις περιουσιών και θανατικές καταδίκες.

Έκαψαν τα έργα των Ελλήνων φιλοσόφων, έφεραν "ες έδαφος" τους ναούς και τα ιερά τους και τα αντικατέστησαν με τις διαθήκες. Την μεν παλαιά που είναι ένα θρίλερ τρόμου και εκδίκησης και την δε καινή, που προσπαθεί να τα συμμαζέψει, αλλά είναι αδύνατο, εξ' αιτίας των συνεχόμενων αντιφάσεών της, προσπαθώντας να καλύψει τις... προφητείες!!!

Βέβαια, σήμερα οι ταγοί της εκκλησίας (πλην ελαχίστων φωτεινών παραδειγμάτων κι αυτών κατώτερου κλήρου) ακολουθούν το παράδειγμα των πατέρων τους, με ενέργειες ανάλογες αλλά προσαρμοσμένες στην εποχή, όμως προσηλωμένοι, πάντα, στους ίδιους στόχους.

Προσηλυτισμό και πλουτισμό, σε συνεργασία με τους σημερινούς "αυτοκράτορες".

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει πιθανότητα, να σβήσει κάποτε, η δίψα των ιερωμένων για πλούτο και εξουσία...

Και τι είναι εκείνο που κάνει τους πιστούς να κάνουν ότι δεν βλέπουν ή ότι δεν καταλαβαίνουν;;;

5 σχόλια :

  1. Μάλλον επειδή καταλαβαίνουν πως δεν φταίει η θρησκεία αυτή καθ’ αυτή γι’ αυτά που εξιστόρησες πριν, αλλά ο άνθρωπος με τις αδυναμίες του και οι συνθήκες των καιρών εκείνων. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε θρησκεία όπως κι έγινε με την τουρκοκρατία και τον ισλαμισμό. Η ιστορία επαναλήφθηκε και "πήρε το μάθημά του ο χριστιανισμός", απλά η αυτοκρατορία τους δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις στον χώρο και στον χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Γιάννη τις απαντήσεις τις έχεις δώσει ο ίδιος στο ερώτημα σου.
    Αυτό που κάνει τους πιστούς να εθελοτυφλούν δεν είναι τίποτε άλλο, από τον φόβο της τιμωρίας, ότι θα χάσουν τον παράδεισο, αν κρίνουν την Εκκλησία και κατ' επέκταση τον κλήρο.
    Θα έχουν ενοχές ότι με το να κρίνουν τους εκπροσώπους τους Θεού, λοξοδρομούν από την πίστη τους.
    Προ ημερών ξέσπασε άλλο ένα σκάνδαλο, με μία ηγουμένη μοναστηριού στην Β. Ελλάδα με κομπίνες στο Χρηματιστήριο, έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο. Οι φωτεινές εξαιρέσεις είναι τόσο λίγες, που δυστυχώς επισκιάζονται από την σκοτεινή πλειονότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κόσμος δεν είναι χαζός απλά δεν τον νοιάζει. Οι πρώτοι που θα πάνε στην κόλαση είναι αυτοί. Ούτως ή άλλως τίποτα μαζί τους δεν θα πάρουν. Το μόνο που είναι κρίμα είναι που δεν δίνουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Αναρωτιέμαι αν υπάρχει πιθανότητα, να σβήσει κάποτε, η δίψα των ιερωμένων για πλούτο και εξουσία..."

    Λάθος προσανατολισμός, φίλε Γιάννη. Να αναρωτιέσαι καλύτερα αν ποτέ θα πάψει ο απλός άνθρωπος να αποζητά μια φρούδα σανίδα σωτηρίας σε μεταθανάτιες εκδοχές ζωής και απατηλούς παραδείσους.

    Τα σέβη μου και τις καληνύχτες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους που τιμάτε την ιστοσελίδα μου, με τα σχόλιά σας.

    Φίλε Libero, σαφώς και φταίει ο άνθρωπος για παν κακώς κείμενο.
    Όμως όταν εκμεταλλεύεται κάτι για να πετύχει τον σκοπό του, αυτομάτως το καθιστά "μέσον".

    Καμμία, αυτή καθαυτή θεωρία, δεν φταίει για οτιδήποτε, για τον απλούστατο λόγο ότι οι θεωρίες υπάρχουν και επηρεάζουν, μόνο μέσω των εκπροσώπων τους.
    Διαφορετικά παραμένουν θεωρίες και δεν εξελίσσονται σε συστήματα είτε αυτά είναι πολιτικοθρησκευτικά είτε κοινωνικά.

    Αν καταλαβαίνεις τι εννοώ...

    Καλή μου φίλη λύκαινα, το σχόλιό σου μου έφερε στο μυαλό ένα άλλο ερώτημα.
    Τι κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν διαπιστώσει ότι υφίσταται και γιατί να φοβούνται το θάνατο, αφού αγνοούν την κατάσταση στην οποία σε μεταφέρει;;

    Καλή μου Σταυρούλα, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι έτσι όπως τα λες.
    Δεν νομίζω ότι ξύπνησε ο κόσμος, αλλά ομολογώ ότι είναι σε καλό δρόμο...

    Πώς θα δώσουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τη στιγμή που αυτοί ακριβώς, είναι ο στόχος τους;

    Αυτήν την ανάγκη εκμεταλλεύονται και απ' αυτήν πλουτίζουν!!

    Πάνο μου, θεωρώ ότι αξίζει να αναρωτιέται κανείς και για τα δύο.

    Ο απλός άνθρωπος με τον φόβο που του έχουν εμφυσήσει και, λόγω της απλότητάς του τον διατηρεί, αναδεικνύει την υποκρισία του ιερατείου της εκκλησίας. Μην ξεχνάμε ότι του στέρησαν κάθε άλλη "ελπίδα", που να παρηγορεί τον εύλογο προβληματισμό του, σχετικά με το τι θα απογίνει...

    Να είστε όλοι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails