Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Πυρόπληκτοι του Αυγούστου 2007. Μια ιστορία πίκρας και τραγέλαφου. (συνέχεια και τέλος)

Το τελευταίο μέρος της αναφοράς στις περιπέτειες των πυροπλήκτων ευελπιστώ να κάνει κάποιους φίλους bloggers να αναδείξουν, απ’ τις ιστοσελίδες τους, το θέμα, έτσι ώστε να τύχει προσοχής απ’ τους πολιτειακούς παράγοντες και πολιτικούς, οι οποίοι έθεσαν τους όρους και τους περιορισμούς καθώς και το ύψος της χορήγησης της αρωγής, στους δικαιούχους.

Αφού καθορίστηκε ο δικαιούχος, όπως περιγράφω σε προηγούμενη ανάρτηση, έφθασε η ώρα της απόδοσης της πρώτης δόσης του 30% της συνολικής αρωγής (στο παράδειγμά μου 27.000 ευρώ) ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ να έχει γκρεμιστεί το καμμένο σπίτι και να έχει διαμορφωθεί ο χώρος κατάλληλα (ισοπέδωση) για να αρχίσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης και ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΜΠΕΤΑ.

Αυτό βέβαια, προϋπέθετε έξοδα τα οποία ήταν ανάλογα με τη μορφή του εδάφους και εγώ αναφέρομαι σε κακοτράχαλο έδαφος, που ήθελε πολύ σκάψιμο για να γίνει «πλατεία». Μια εργασία ύψους, 1.500 ευρώ τουλάχιστον.

Επίσης προϋπόθεση για την πρώτη δόση ήταν και η έκδοση της άδειας οικοδομής, απ΄ την πολεοδομία, κάτι που προϋπέθετε κάλυψη του κόστους της και αμοιβή του πολιτικού μηχανικού, που στην προκειμένη περίπτωση έφθανε το ύψος των 12.000 ευρώ.

Για να πέσουν τα μπετά, που είναι και ο εξωφρενικός, πέρα από κάθε λογική όρος, απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα είναι ολόκληρη η πρώτη δόση.

Να κάνω μια παρένθεση εδώ για να σημειώσω ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα κάλυπτε το 50% της αξίας έκδοσης της άδειας, κατόπιν υποβολής έκθεσης του πολ. μηχανικού προς το Τ.Α.Π. Το ποσό που αναλογεί στο 50% των 12.000 ευρώ για το υπουργείο είναι… 3.250 ευρώ!!!

Περίεργα πολιτικά μαθηματικά, πλην όμως πραγματικά, αφού, κατ’ απόλυτους αριθμούς, σ’ αυτό το ύψος καθορίστηκε η επιδότηση για τη συγκεκριμένη άδεια!!!

Όπως ήταν φυσικό, κανείς ή σχεδόν κανείς δεν ξεκινούσε τη διαδικασία, διότι, προφανώς, αν και οι εγκέφαλοι της πολιτείας ήταν σίγουροι για το αντίθετο, ήταν πολύ δύσκολο σ’ αυτούς τους ανθρώπους να διαθέσουν 13.500 ευρώ περίπου συν τα μπετά που το κόστος τους έχει να κάνει με συμφωνίες, άμεσα με τον κάθε εργολάβο, ακόμη και με την προοπτική να τα πάρουν πίσω σε κάποιο χρονικό διάστημα.

Για να βγεί απ’ το τέλμα ο κόσμος και μετά από απορία (!!!) των υπευθύνων, γιατί δεν υπάρχουν καταθέσεις δικαιολογητικών για εκταμίευση αυτής της περιβόητης πρώτης δόσης εκ μέρους των δικαιούχων, ενημέρωσαν ότι μπορούσε να εισπραχθεί το ποσόν των 10.000 ευρώ από κάθε δικαιούχο, για τα πρώτα έξοδα, ποσόν το οποίο θα αφαιρείτο απ’ την πρώτη δόση.

Αυτή η «κίνηση» έγινε αφορμή να αρχίσει και η διαμόρφωση του χώρου καθώς και να απευθυνθεί ο καθένας σε κάποιο πολ. μηχανικό προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης της άδειας. Παρ’ όλο που αυτό ήταν μια καθαρή ένδειξη για τους λόγους της «απροθυμίας» των δικαιούχων, οι «υπεύθυνοι» δεν το αντελήφθησαν διότι:

οι περιορισμοί και οι όροι για κάθε δόση, κινούνται στην ίδια «λογική» του «πρώτα φτιάχνεις και μετά παίρνεις», έτσι για να δοθεί η δεύτερη δόση, θα πρέπει, να έχουν τελειώσει τα τούβλα (να έχει κτιστεί το σπίτι δηλαδή) και με τη σειρά της η τρίτη δόση απαιτεί να έχει περατωθεί το σπίτι, απ’ έξω, που σημαίνει ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗ, ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ, ΠΟΡΤΕΣ, ΠΑΡΑΘΥΡΑ, ΣΟΒΑΝΤΙΣΜΑ ( που σημαίνει τελειωμένα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά) ΚΑΙ ΒΑΨΙΜΟ!!!!!!!!!!

Δηλαδή μας λέει η πολιτεία, «τελειώστε το σπίτι με δικά σας χρήματα, που ΣΙΓΟΥΡΑ έχετε στην άκρη ή βρείτε τρόπο να καθυστερείτε τις οικονομικές υποχρεώσεις σας προς τους εργολάβους, μέχρι να εισπράξετε.

Και βέβαια, ο κάθε ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να λογαριάζει εκ των προτέρων μέχρι ποιο στάδιο της κατασκευής του σπιτιού του θα μπορέσει να πληρώσει με τα χρήματα που ΘΑ ΠΑΡΕΙ και εκεί να το σταματήσει ή να το συνεχίσει με δικά του έξοδα.

Ποιος επαγγελματίας έρχεται να δουλέψει με την προϋπόθεση ότι θα πληρωθεί όταν τελειώσουν οι εργασίες ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ, αφού μόνο τότε θα εισπράξει ο δικαιούχος και άρα θα μπορέσει να πληρώσει;;;

Πώς θα καλύψει ο κάθε εργολάβος τα τρέχοντα έξοδά του, ακόμη κι αν θέλει να διευκολύνει τον ιδιοκτήτη;;;

Ποιος είναι σε θέση κ.κ. αρμόδιοι, να διαθέσει τόσα χρήματα;;

Επειδή εσείς, με διάφορους τρόπους (που κατά καιρούς τους μαθαίνουμε), λύνετε το οικονομικό σας πρόβλημα, αναρριχώμενοι στους θώκους σας, νομίζετε ότι ο λαός ευημερεί εξ’ ίσου ή ότι έχει τις ίδιες δυνατότητες πλουτισμού και την ασυλία σας για να τις εκμεταλλευθεί;;

Κατεβείτε απ’ τα σύννεφα και ξανακοιτάξτε από κοντά την κατάσταση στην οποία έχετε φέρει τους πληγμένους απ’ την θεομηνία, πολίτες και πάψτε να θεωρείτε δεδομένο ότι ο καθένας μπορεί να ανταπεξέλθει στην δοκιμασία που τον υποβάλλετε τόσο άδικα, τη στιγμή που υπάρχουν χρήματα ( και μάλιστα από δωρεές και όχι φορολογουμένων), ικανά να καλύψουν τις υποσχέσεις που αφειδώς δίνατε στην προοπτική των εκλογών του 2007.

Τουλάχιστον σκεφθείτε ότι έρχονται και οι… επόμενες...

Δεν αποπερατώνονται τα σπίτια κύριοι γι’ αυτό διαθέστε κι άλλα χρήματα, απ’ αυτά που προορίζετε για ΔΗΘΕΝ έργα, μέσω των δήμων (που είναι ο δοκιμασμένος δρόμος εξαφάνισής τους) και για ΔΗΘΕΝ ανακούφιση συνανθρώπων μας, θυμάτων μελλοντικών καταστροφών.

Τέτοια «ανακούφιση» σαν κι αυτή που προσφέρετε σε εμάς, να τους λείπει…

Άλλωστε είναι χρήματα που δόθηκαν από πολλούς ευαισθητοποιημένους πολίτες ολόκληρου του κόσμου ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΣΚΟΠΟ και εσείς είστε απλοί διαχειριστές που έχετε υποχρέωση να τους δώσετε λόγο και αναφορά για την κατάληξη των χρημάτων τους…

4 σχόλια :

  1. Καλημέρα Γιάννη, τα ποσά που είναι να δοθούν στους πυρόπληκτους είναι προκαθορισμένα, τα κρατούν και τα τοκίζουν, όταν έρθει η στιγμή να τα δώσουν θα είναι ψίχουλα πλέον, αφού το κόστος ανεβαίνει καθημερινά αλματωδώς.
    Δεν τους ενδιαφέρει το πως θα το κτίσεις, πάρε δάνειο σου λένε, κόψε τον σβέρκο σου, πούλα ότι έχεις και δεν έχεις, μετά θα σου δώσω αυτό που σου αναλογεί, τι κι αν εσύ έχεις πληρώσει ποσά που είναι πενταπλάσια.Έτσι λειτουργεί το κράτος συνεταίρος πάντα με το κεφάλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα...

    Σωστό είναι αυτό που λες λύκαινα, όμως θεωρώ ότι αν πιεστούν, από κάποιους ανθρώπους, θα αναδιαμορφώσουν και τους όρους και το ύψος της επιχορήγησης.

    Τουλάχιστον εγώ αυτό προσπαθώ, διότι το ζω και το νοιώθω στο πετσί μου.

    Αντιλαμβάνεσαι τη θέση κάποιου που χρωστάει σε μαστόρους και επειδή δεν έχει φθάσει το σπίτι σε σημείο που να μπορεί να εκταμιεύσει, βρίσκεται σε μόνιμο καυγά μ' αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είχα καμία αμφιβολία για όλα αυτά...
    Πέρασα απο τον Molemou και διάβασα το πρώτο μέρος, το μόνο που μπορώ να σου πω, είναι να κάνεις υπομονή και κουράγιο...Να είσαι δυνατός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου Artanis, νομίζω ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για να μεριμνήσουν οι "υπεύθυνοι" έτσι ώστε να υπάρξει συνέχεια.

    Φαντάσου ότι σε μερικά χρόνια θα υπάρχουν σπίτια - φαντάσματα ή ακόμη πιο χρεωμένοι πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails