Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Για ποιό λόγο, οι δημοσιογράφοι, έχουν ιστοσελίδες (μπλογκς);

Τα blogs, οι ιστοσελίδες, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ "ιδιωτών", απλών ανθρώπων, οι οποίοι για προσωπικούς λόγους, αφιερώνουν ελεύθερο χρόνο μπροστά σε έναν υπολογιστή.

Είναι αρκετά συναρπαστικό και εθιστικό να μπορεί κάποιος να εκμεταλλευθεί την τεχνολογική δυνατότητα, να κάνει (ηλεκτρονικές έστω) γνωριμίες, με ανθρώπους που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα γνώριζε ποτέ.

Να διακινήσει απόψεις, γνώσεις, γνώμες και σκέψεις, σε τόσο μεγάλο γεωγραφικό χώρο, που είναι σαν να "έχει πρόσβαση" σε ένα κομμάτι του συλλογικού νου, αφού μπορεί να έχει πληροφορίες, από και για συνανθρώπους του, τις οποίες, χωρίς την ιστοσελίδα του και την επικοινωνία μέσω αυτής, θα είχε μόνο αν υπήρχε προσωπική επαφή με αυτούς, αφού ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά του. Κάτι που είναι αδύνατον, φυσικά, τουλάχιστον ως προς την ποσότητα.

Θα έλεγα ότι είναι το ΜΜΕ του ατομικού μας μικρόκοσμου.

Θεωρώ λοιπόν, ότι όποιος έχει άλλο τρόπο επικοινωνίας ή δυνατότητα να κοινοποιήσει την άποψή του και να μεταφέρει ειδήσεις, όπως δημόσιο βήμα μέσω εφημερίδων, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων δραστηριοτήτων της επαγγελματικής μαζικής ενημέρωσης, δεν πρέπει να έχει ιστοσελίδα στην μπλογκοχώρα και μάλιστα ανώνυμη.

Το λέω αυτό επειδή οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που διατηρούν ιστοσελίδες, δημοσιεύουν ειδήσεις, γνώμες και κριτικές και σπάνια έως καθόλου χρησιμοποιούν το blog τους, για γνωριμία άλλων φίλων ή ανταλλαγή απόψεων με "ιδιώτες".

Δεν γνωρίζω τι πρεσβεύουν οι φίλοι αναγνώστες και πολύ ευχαρίστως να διαβάσω απόψεις είτε αυτές είναι σύμφωνες με την δική μου είτε όχι.

11 σχόλια :

  1. Γιατί είναι πληρωμένα παπαγαλάκια και πρέπει να αποσβεσουν τον μισθό τους σε όλα τα πιθανά μέρη ενημέρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και από εμένα.

    Πιστεύω πρώτα απ’ όλα ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ δημοσιογράφων και στο τι εννοούμε όταν λέμε «αν πρέπει οι δημοσιογράφοι να έχουν blogs».
    Η έννοια «δημοσιογράφος» πιθανό να παραπέμπει σε Μάκη Τρ, Πρετεντέρη, Αυτιά κλπ. αλλά δεν είναι όλοι έτσι, ούτε όλοι έχουν την πρόσβαση με «μεγάλα» ΜΜΕ, έτσι ώστε να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους.
    Εγω π.χ. άνοιξα προ περίπου 2 ετών ένα μπλογκ (το οποίο αναγκάστηκα να «σπάσω» σε 2 λόγω θεματολογίας) καθότι εργάζομαι σε μια μικρή τοπική εφημερίδα και δεν έχω καμία πρόσβαση σε κανάλια, ή μεγάλες εφημερίδες. Πολλά από τα κείμενα μου δεν διαβαζόντουσαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μου, μιας και η εφημερίδα μας κυκλοφορεί σε τιράζ 4.000 φύλλων ανά εβδομάδα. Αναγκαζόμουν πολλές φορές να κυκλοφορώ με φωτοτυπίες (!) των άρθρων μου για να τις δίνω σε αναγνώστες που δεν είχαν βρει εγκαίρως την εφημερίδα. Πολλοί από αυτούς μου ζητούσαν κάποιον «ηλεκτρονικό» τρόπο να διαβάζουν τα όσα γράφω.
    Θα μπορούσα βέβαια να ανοίξω μία προσωπική ιστοσελίδα θα μου πείτε. Έχω μια με .gr αλλά δεν είμαστε όλοι προγραμματιστές και δεν κατέχουμε γλώσσες html να σηκώνουμε αναρτήσεις, συνεπώς θα πρέπει να καταφύγουμε σε κάποιον που θα μας ζητάει λεφτά και πάει λέγοντας. Με δεδομένο λοιπόν ότι πολλοί από εμάς αμειβόμαστε με 700 έως το πολύ 1.000 Ευρώ, η δωρεάν διατήρηση blog μας δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον «έξω κόσμο».

    Καταλαβαίνω ότι στον χώρο, τόσο των ΜΜΕ όσο και των blogs, έχουν αναπτυχθεί περίεργα φαινόμενα, αλλά αυτό δεν μπορεί να μας ισοπεδώνει όλους. Τουλάχιστο όσους από εμάς γράφουμε επώνυμα και με υπογραφή, (όπως πράττω και εγώ)

    Φιλικά
    Κώστας Παπαδάκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Κώστα συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σου και σαφώς δεν αναφέρομαι σε όλους τους κατ' επάγγελμα δημοσιογράφους.

    Αν πρόσεξες στην αρχική ανάρτηση, σημειώνω την ανωνυμία και το κάνω διότι δεν αντιλαμβάνομαι, κάποιος που διάλεξε ως επάγγελμα την "έκθεσή" του και επιδιώκει η άποψή του ή η κριτική του να έχει ονοματεπώνυμο, μέσα σε κάποιο χώρο όπως η μπλογκοχώρα, να επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο.

    Δεν έχω πρόθεση να εξομοιώσω τους μεγαλοδημοσιογράφους με οποιονδήποτε λειτουργό στην υπηρεσία της είδησης καθότι εκείνο που με ξενίζει είναι ότι όσοι έχουν δυνατότητα να εκφράζονται δημοσίως, διατυμπανίζουν ότι έχουν πλήρη ελευθερία έκφρασης.

    Θα μου πεις, τους πιστεύεις;

    Δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι ότι αν κρύβουν, για το βόλεμα, τις πιέσεις και τις ανέχονται (κάτι που είναι δικαίωμά τους, βέβαια) και παρουσιάζουν το μέσο τους ως εντελώς δημοκρατικό και πολυφωνικό, υποκρίνονται και κάποιος που υποκρίνεται δεν κερδίζει εμπιστοσύνη.

    Σαφέστατα, υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία στην οποία ανήκεις κι εσύ, όπως και ο γιός μου ο οποίος είναι αθλητικός συντάκτης, που έναντι πινακίου φακής, είναι οι πραγματικοί κομιστές της είδησης και προσπαθούν να την κοινοποιήσουν.

    Καταλαβαίνεις λοιπόν, σε ποιούς αναφέρομαι και γιατί...

    Προσωπικά σου εύχομαι να συνεχίσεις να λες την άποψή σου ενυπόγραφα, διότι έτσι έχει και βαρύτητα.

    Το πιο γελοίο δε, είναι ότι ο κόσμος το έχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι (όσοι το έχουν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε thesa1nt, αυτοί που δεν έχουν ανάγκη τα blogs, επειδή έχουν δημόσιο βήμα, ναι είναι.

    Προφανώς, μερικές φορές φοβούνται την επωνυμία που έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλη τοξότισσα, σε απάντηση του σχολίου σου, τοποθετήθηκα κι εγώ στο τσατ, για να το δεις εύκολα, καθώς και στην ιστοσελίδα του φίλου panic,όπου σχολίασες το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Για.Πετ. :)

    Εγώ πάλι δεν βρίσκω κάποιον λόγο να μην έχουν.

    Οι λόγοι που το κάνουν φαντάζομαι πως είναι για να διαφημίσουν την "δουλειά" τους αλλά και όλοι οι άλλοι λόγοι, για τους οποίους ανοίγουν blogs και οι μη δημοσιογράφοι.

    Εσένα όμως γιατί σε ενοχλεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματικά παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον αυτά που γράφετε. Δεν θα πω ακόμα την δική μου άποψη (και κυρίως τα γεγονότα που έχω να καταθεσω), για να μην επιρεάσω.
    Θα το κάνω αργότερα.
    Φίλε Γιάννη, άνοιξες πολύ ωραίο θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω πως πλέον με καλύψατε.

    |Ο φίλος Κώστας παραπάνω, έδωσε τη μία διάσταση στην οποία αναφερόμουν και μένουν οι άλλες...

    Δηλαδή αυτοί που κάνουν έτσι σφυγμομέτρηση της προσωπικής τους εμβέλειας...εννοείται όταν είναι επώνυμα τα μπλογκ τους.

    Και αυτοί που κάνουν προπαγάνδα για χάρη των αφεντικών τους...

    Εκτός βέβαια από όσους ίσως διατηρούν ανώνυμα μπλογκς επειδή (ίσως) η προσωπική τους άποψη δεν συμβαδίζει με αυτή των αφεντικών τους & κινδυνεύουν με απόλυση και παρ' όλ' αυτά θέλουν να την εκφράσουν...

    Αλήθεια ποιά από τα γνωστά μπλογκς θεωρείς ή γνωρίζεις πως ανήκουν σε "καλυμμένους" από ανωνυμία δημοσιογράφους?

    (οκ οι αναρτήσεις τώρα :) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παλιέ μου γνώριμε και μη εξαιρετέε λίμπερο (δεν κάνω λάθος, ε;), το να σχολιάζεις ή να κάνεις κριτική σε κάτι δεν προϋποθέτει απαραίτητα και ενόχληση.

    Εξ' άλλου δεν κρίνω τη δημιουργία μπλογκ, από δημοσιογράφους, ούτε όλους τους δημοσιογράφους, όπως ίσως διάβασες στην απάντησή μου, στον φίλο τον Κώστα και θα διαβάσεις στην επόμενη ανάρτηση.

    Ένα μ' ενοχλεί, η ΑΝΩΝΥΜΙΑ και ιδιαίτερα, όταν πίσω απ' αυτήν γίνεται κάποιος τιμητής των πάντων, εκ του ασφαλούς.

    Αυτό μ' ενοχλεί πάντα και... παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε μου Παν, σ' ευχαριστώ για την άποψή σου περί του θέματος.

    Και περιμένω (όλοι φαντάζομαι, μαζί μ' εμένα) τις απόψεις και τα στοιχεία σου, με αγωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή φίλη τοξότισσα, ήδη κι εγώ συμφώνησα με τον φίλο Κώστα, διότι απ' ότι φαίνεται έχει μεράκι και αναζητά βήμα και βεβαίως, καλά κάνει.

    Αυτός είναι λειτουργός και δεν του έχει δοθεί βήμα.
    Επί πλέον έχει τη λεβεντιά αν γράφει ό,τι γράφει, επώνυμα, προς τιμή του.
    Έτσι αποκτά δευτερεύουσα σημασία το αν συμφωνεί κανείς μαζί του ή όχι.
    Καταλαβαίνεις τι λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails